Ασία: Η ήπειρος σε αριθμούς

Γράφει η Ιωάννα Πετκέλη, σπουδάστρια Κορεατικής γλώσσας

Πόσες είναι οι ήπειροι; Πέντε ή έξι; Μήπως είναι επτά; Κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα διαδασκαλίας γεωγραφίας όσον αφορά το διαχωρισμό των ηπείρων. Στην Ελλάδα διδάσκεται το μοντέλο των έξι ηπείρων με ενωμένες τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Όποιο κι αν υποστηρίζετε, όλοι συμφωνούμε βάσει αδιάσειστων στοιχείων στο ότι η ήπειρος της Ασίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό. Η έκτασή της πλησιάζει τα 44.000.000 τ.χλμ και αποτελείται από 50 χώρες. Ο πληθυσμός της τη χρονιά του 2018, ξεπέρασε τα 4.500.000.000, ο οποίος σε ποσοστό αποτελεί περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εντυπωσιακό, έτσι;

Oriental Pearl Tower, Shanghai, Κίνα

Η έκταση της Ασίας δεν είναι παντού κατοικήσιμη ούτε κατοικημένη. Υπάρχουν περιοχές κυρίως στην κεντρική Ασία, στη Σιβηρία και στην Αραβική Χερσόνησο που είναι τελείως ακατοίκητες. Υπάρχουν όμως και περιοχές που είναι πάρα πολύ πυκνοκατοικημένες, όπως στις Ινδίες, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Παραδείγματος χάριν, η πόλη - κράτος Χονγκ Κονγκ έχει έκταση 1.108,4 τ.χλμ. και πυκνότητα πληθυσμού 6.733,2 κάτ./τ.χλμ ενώ ο συνολικός πληθυσμός της είναι 7.448.900 κάτοικοι, σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις. Για να κατανοήσουμε το παράδειγμα, ας συγκρίνουμε το Χονγκ Κονγκ με την περιφέρεια της Μακεδονίας της Ελλάδας, η οποία έχει έκταση 34,78 τ.χλμ. και πυκνότητα πληθυσμού 72,78 κάτ./τ.χλμ. ενώ ο συνολικός της πληθυσμός είναι 2.487.447 κάτοικοι.

Hong Kong

Ας παραμείνουμε στην ίδια χώρα, καθώς η Κίνα, συγκεκριμένα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των ασιατικών χωρών σε πληθυσμό, με αριθμό 1.376.049.000. Ακολουθούν η Ινδία με 1.309.172.906 και η Ινδονησία με 237.774.520. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες πόλεις της Ασίας, ας μεταφερθούμε στην Ιαπωνία για να βρούμε την πρωτεύουσά της, το Τόκιο με 38.140.000 κατοίκους, κάτι που την καθιστά όχι μόνο τη μεγαλύτερη πόλη στην ήπειρο αυτή, αλλά και στον κόσμο. Στη λίστα ακολουθούν η Τζακάρτα με 28.900.000 κατοίκους και το Δελχί με 27.200.000.

Disney Sea, Tokyo

Ποιες χώρες της Ασίας δέχονται μεγαλύτερο τουρισμό; Τις πρώτες 10 θέσεις καταλαμβάνουν οι εξής: Κίνα, Ταϋλάνδη, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία, Μακάο, Ινδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ινδονησία. Μάλιστα, τη χρονιά του 2018, οι περιοχές της Ασίας μαζί με τη Λατινκή Αμερική παρουσίασαν αύξηση στις κλίμακες του διεθνούς τουρισμού. 

noodles
Kanji καλλιγραφία

Και τι είναι αυτό που προσελκύει τόσο τους τουρίστες; Σίγουρα το άγνωστο και το διαφορετικό. Από την κουλτούρα και το πολύχρωμο και πικάντικο φαγητό μέχρι την "έξυπνη" τεχνολογία και τις γεμάτες ζωή πόλεις, από τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και τις ιδιαίτερες γλώσσες μέχρι τις καταγάλανες παραλίες και τα πανύψηλα βουνά, η ήπειρος της Ασίας φαντάζει περιπετειώδης. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να την εξερευνήσουμε ολόκληρη, αλλά αν υπήρχε μια ελάχιστη πιθανότητα να αδράξουμε την ευκαιρία για έστω μια επίσκεψη, θα το κάναμε; 

Κλείνουμε το κείμενο με ένα αρχαίο κινέζικο ρητό: Αυτός που επιστρέφει από ένα ταξίδι, δεν είναι ίδιος με αυτόν που έφυγε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις