Σχεδιασμός ταξιδιού: Θα παραμείνει ένα όνειρο;

 Γράφει η Ιωάννα Πετκέλη, σπουδάστρια Κορεατικής γλώσσας

Πόσο εύκολο είναι να ταξιδέψει κάποιος πλέον; Πιο εύκολο από ποτέ, θα απαντήσετε, δεδομένης της τεχνολογικής ανάπτυξης. Όμως, σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με το πόσο εύκολο είναι να ταξιδέψει κάποιος σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση, την οικονομική κρίση, αν θέλετε, της χώρας.




Τα τελευταία χρόνια, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης η οποία έχει επηρεάσει τα περισσότερα ελληνικά σπίτια, οι δαπάνες των Ελλήνων σε ταξίδια έχουν μειωθεί πάνω από 50%, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μείωση παρατηρείται στις ηλικίες από 25 ως 44 και συγκεκριμένα στις δαπάνες και κυρίως στις διανυκτερεύσεις. Καλύτερα "λίγο" παρά "καθόλου", έτσι δεν είναι; Τώρα, σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να γίνει ανάλυση του προβλήματος αλλά μια προσπάθεια αντιμετώπισής του. Πώς;

Σίγουρα είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει κανείς στα έξοδα ενός ταξιδιού, είτε με προορισμό το εσωτερικό είτε το εξωτερικό. Το πρώτο βήμα όμως προς αυτό, δηλαδή η δημιουργία στόχου είναι, χωρίς αντιρρήσεις, πολύ ευκολότερο.



Στόχος
Ακούγεται απίθανο για κάποιον να μην έχει ονειρευτεί έστω και μια φορά να επισκεφτεί ένα διαφορετικό, μακρινό ή μη, μέρος, με αφορμή τη διαφορετικότητα της γλώσσας, του πολιτισμού, του τρόπου ζωής, του τοπίου. Σπίθα μπορεί να αποτελέσει μια κινηματογραφική ταινία, η καταγωγή ενός καλλιτέχνη, η παρακολούθηση μιας συναυλίας, γεύσεις και κουζίνα, αλλά και η πρόσκληση ενός συγγενή, αν είμαστε τυχεροί.

Υπερπήδηση Εμποδίων
Τα δυσκολότερα κομμάτια τώρα είναι αυτά που πάντα υπάρχουν και είναι συγκεκριμένα: προϋπολογισμός, άδεια και... ναυτία. Το τελευταίο είναι κάτι που συνήθως διορθώνεται με ένα χαπάκι, οπότε δεν θα ασχοληθούμε.



Αν πάλι μας απασχολεί η κατάλληλη περίοδος για να ταξιδέψουμε, πρέπει να σκεφτούμε, εφόσον αρχικά εργαζόμαστε, πότε η επιχείρηση κλείνει για διακοπές ή πότε εμείς προσωπικά δικαιούμαστε να πάρουμε άδεια. Ένα σύντομο νοερό πλάνο, λίγη έρευνα στο ημερολόγιο και μια συζήτηση με τον εργοδότη είναι ό, τι χρειάζεται.

Ας υποθέσουμε πως μέχρι εδώ τα πήγαμε καλά και είμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ταξιδιού μας. Εδώ μας έρχονται στο μυαλό οι λέξεις: χρήματα, λογαριασμός τραπέζης, υπόλοιπο, ανάληψη, κατάθεση κτλ. Η αλήθεια είναι πως δυσκολότερο κομμάτι από αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καθώς μερικές φορές αυτό το εμπόδιο είναι αξεπέραστο. Άλλες φορές όμως, είναι ζήτημα διαχείρησης χρημάτων και χρόνου.


Αποταμίευση
Αφού σιγουρευτούμε ότι οι υποχρεώσεις μας είναι βατές και έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε σταδιακά στην άκρη κάποιο ποσό χρημάτων, ας σκεφτούμε για λίγο πώς θα το κάνουμε αυτό. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μεγάλη κουβέντα υπό άλλες συνθήκες, αλλά θα προσπαθήσουμε να περιοριστούμε σε λίγες σειρές.

Αρχικά, μπορούμε να σκεφτούμε σε τι κυρίως ξοδεύουμε χρήματα. Αν είναι σε διασκέδαση, ας κάνουμε ένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα, αν αγαπούμε τον κινηματογράφο, μπορούμε να επωφεληθούμε από διάφορες προσφορές που υπάρχουν στην αγορά. Αν είμαστε κοινωνικά όντα, και πηγαίνουμε αρκετές φορές την εβδομάδα για καφέ με φίλους, φυσικά και δεν θα αποξενωθούμε για χάρη ενός ταξιδιού. Μπορούμε όμως, να παραγγείλουμε τσάι αντί για ρόφημα σοκολάτας. Αν δεν έχουμε ανάγκη τη ζακέτα από την καινούρια κολεξιόν που είδαμε στη βιτρίνα, τότε καλύτερα να συγκρατηθούμε.

Ή διαφορετικά, μπορούμε να έχουμε στόχο να βάζουμε στην άκρη ένα ποσό κάθε μέρα- ίσως 2 με 3 ευρώ - ή στην αρχή του μήνα ένα μεγαλύτερο ποσό που ξέρουμε ότι δεν θα το αγγίξουμε.

Εν κατακλείδι, αν στερηθούμε κάτι τώρα, με στόχο ένα όνειρό μας, θα καταφέρουμε να το απολαύσουμε στο προσεχές μέλλον! Δεν θα ήταν κρίμα για μικρές απολαύσεις σήμερα να μην έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε κάτι τόσο αναζωογονητικό όσο ένα ταξίδι στο αγαπημένο μας μέρος αργότερα; Θα έχουμε κερδίσει γνώσεις, όμορφες αναμνήσεις, αξέχαστες εμπειρίες για να διηγούμαστε και φυσικά σουβενίρ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις