Μία σύντομη ιστορία της Κορεατικής μουσικής| Μέρος Ι

Έχει χαρακτηριστεί από την  UNESCO ως “αριστούργημα της προφορικής και άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας” και η εξέλιξή της μέσα στους αιώνες είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σίγουρα η Kpop μουσική είναι σήμερα το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για Νότια Κορέα, ωστόσο αξίζει να ρίξουμε λίγο φως και στην ιδιαίτερη μουσική παράδοση Pansori.

Πηγή: Wikimedia Commons 

Η μουσική Pansori έγινε γνωστή ήδη από τον 17ο αιώνα, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν 200 χρόνια, προκειμένου να καθιερωθεί ως είδος στο ευρύτερο κοινό. Μέχρι τον 19ο αιώνα λειτουργούσε ως μέσο των σαμάνων, για να μεταβιβάζουν στις επόμενες γενιές τις τελετουργίες και τα ξόρκια που πίστευαν τότε.

Αν και βασίζεται στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και αναφέρεται κυρίως στους αγώνες του καθημερινού ανθρώπου, το είδος αυτό, που συνδυάζει τη μουσική με την αφήγηση, αποτελούσε για πολλά χρόνια αποκλειστικό μέσο ψυχαγωγίας της ανώτερης τάξης. Αργότερα, ο Shin Jae Hyo προσάρμοσε το Pansori με τρόπο, ώστε να προσελκύει και το ενδιαφέρον των απλών ανθρώπων.


Πηγή: Wikimedia Commons

Το σημαντικότερο στοιχείο της μουσικής Pansori ονομάζεται jangdan και είναι αυτό που καθορίζει το ρυθμό της κάθε σύνθεσης, ώστε να αποδοθούν τα ανάλογα συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Joseon, είχαν δημιουργηθεί δώδεκα Pansori ιστορίες, όμως σήμερα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μόνο τις πέντε. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις παραστάσεις, οι συντελεστές φορούν την παραδοσιακή Κορεατική φορεσιά hanbok.


Πηγή: Wikimedia Commons 



Το ιδιαίτερο αυτό είδος κατάφερε να διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας και μάλιστα, να θεωρείται το κατεξοχήν δείγμα παραδοσιακής Κορεατικής μουσικής, χάρη στην έντονη κινητοποίηση των κυβερνήσεων που πέρασαν από τη Ν. Κορέα και τη συμβολή της UNESCO. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα, η σταδιακή υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ενδιαφέροντος για την Pansori μουσική. Προκειμένου να προστατευθεί και να αναγνωριστεί ως σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της Ν. Κορέας, έχει ενταχθεί από το 1960 στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σήμερα, η Pansori αναγνωρίζεται από όλους ως η παραδοσιακή μουσική της Ν. Κορέας και υπάρχουν χώροι, όπου παρουσιάζονται συχνά παραστάσεις, όπως στο χωριό Namsangol Hanοκ και το Jeongdong Theatre στη Σεούλ. Αν βρεθείτε στη Ν. Κορέα, μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μία Pansori παράσταση, στις οποίες σχεδόν πάντα το κοινό καταλήγει να χορεύει και αυτό μαζί με τους συντελεστές. 



Κι αν μέσα από τα τραγούδια Pansori αγαπήσατε και την ίδια την Κορεατική γλώσσα, έχουμε κάτι για εσάς. Κάντε την εγγραφή σας μέχρι 15/12 και κερδίστε χαμηλότερα δίδακτρα για τα νέα τμήματα Φεβρουαρίου. Δείτε περισσότερα εδώ.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις