3 ημέρες, 8 δράσεις και πολλά χαμόγελα στην 6η Γιορτή της Πολυγλωσσίας

Από τις 18 έως τις 20 Μαΐου, οι αίθουσες του Speak "μεταφέρθηκαν" στους χώρους της Α' Προβλήτας στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε όλοι/ες οι Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν από κοντά ορισμένες από τις 20 γλώσσες που διδάσκουμε. Μέσα από workshops, εργαστήρια κατασκευών, παρουσιάσεις, αλλά και χορευτικά σχήματα, μοιραστήκαμε την αγάπη και τον ενθουσιασμό μας για τις ξένες γλώσσες στο πλαίσιο της 6ης Γιορτής της Πολυγλωσσίας που διοργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε πώς περάσαμε σε κάποιες από τις δράσεις μας.

Workshop Κινεζικής Καλλιγραφίας 
"Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε ακριβώς πόσα strokes με το πινέλο χρειάζονται για να δημιουργήσετε το κάθε ιδεόγραμμα", εξήγησε ο καθηγητής Κινεζικών του Speak, Χρήστος Σ. λίγο πριν ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε τα δικά μας σύμβολα.

Η κινεζική καλλιγραφία είναι μία τέχνη με μακραίωνη παράδοση και θεωρείται είδος άσκησης που απαιτεί συγκέντρωση και προσεκτική ενασχόληση από το άτομο που την ασκεί. Μεταξύ άλλων, στο εργαστήριο που οργανώσαμε μάθαμε ποια είναι η σωστή στάση σώματος, τις βασικές κινήσεις με τα πινέλα και σχηματίσαμε απλά, αλλά και πιο σύνθετα ιδεογράμματα.


Workshop Ιαπωνικού Origami 
Ori στα Ιαπωνικά σημαίνει διπλώνω και gami σημαίνει χαρτί. Το origami είναι μία τεχνική διπλώματος χαρτιού με στόχο να δημιουργήσουμε διάφορες φιγούρες με πιο γνωστή αυτή του πουλιού- γερανός, η οποία συμβολίζει τη μακροζωία και την ευημερία. Η Ιαπωνική αυτή τεχνική γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο και οι καθηγήτριες Ιαπωνικών του Speak, Mio K. και Ashuka S. ανέλαβαν να μοιραστούν με τους συμμετέχοντες/ουσες τα μυστικά για εντυπωσιακά σχήματα αποκλειστικά με τη χρήση των χαρακτηριστικών τετράγωνων χαρτιών.






Workshop Ολλανδικής τουλίπας
Η τουλίπα είναι το σήμα-κατατεθέν της Ολλανδίας και το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν γίνεται λόγος για αυτήν τη χώρα. Η καθηγήτρια Ολλανδικής γλώσσας του Speak, Μιλένα Κ., βοήθησε να δημιουργήσουμε βήμα- βήμα ένα στυλό- τουλίπα. Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, επισκέφθηκε το εργαστήριό μας, για να πάρει και ο ίδιος το δικό του ξεχωριστό στυλό. 







Χορευτικό Forró 
Το τμήμα Πορτογαλικών του Speak εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους στο Λιμάνι με τις χορευτικές κινήσεις του Forro. Ο συγκεκριμένο χορός έχει τις ρίζες του στη Βορειοανατολική Βραζιλία και είναι επηρεασμένος από πολλά άλλα είδη μουσικής και χορού.




Εκτός από τις παραπάνω δράσεις, σπουδάστριες της Κινεζικής γλώσσας του Speak παρουσίασαν πληροφορίες σχετικά με την κινεζική αστρολογία και αποκάλυψαν στους συμμετέχοντες/ουσες όλα όσα θέλουν να ξέρουν σχετικά με το ζώδιό τους στο κινεζικό σύστημα.

Αν γοητεύεστε από τις Ματριόσκες και τη ρωσική κουλτούρα, τότε σίγουρα βρήκατε ενδιαφέρον το εργαστήριο Σχεδιασμού ρωσικής Ματριόσκα που πραγματοποίησε η καθηγήτριά μας, Ekaterina G. Βήμα- βήμα μάθαμε τα πιο κλασικά σχέδια που χρησιμοποιούνται για αυτήν τη φιγούρα- έμβλημα της Ρωσίας.

Αμέσως μετά το Forró, η μουσική συνεχίστηκε για εμάς, αφού σπουδάστριες της Κορεατικής γλώσσας παρουσίασαν μπροστά στο κοινό χορογραφίες Κ-pop. Το συγκεκριμένο μουσικό είδος έχει βάλει την Κορέα πολύ ψηλά στις χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη μουσική βιομηχανία, αφού οι οπαδοί του διαρκώς αυξάνονται σε όλον τον κόσμο.

Τέλος, η Γιορτή της Πολυγλωσσίας ολοκληρώθηκε για εμάς με μία γνωριμία με τις νέες τηλεοπτικές τάσεις που έρχονται από τη Σκανδιναβία, όπως η πολυσυζητημένη νεανική σειρά Skam από τη Νορβηγία. Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε διάλογος σχετικά με το πώς επιλέγονται τα προγράμματα που προβάλλονται στην τηλεόραση και πώς εξελίσσονται αυτά ταυτόχρονα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δίνουμε ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση με εξίσου πολλές και διαφορετικές δράσεις για το κοινό. Αν στο μεταξύ θέλετε να γνωρίσετε ακόμα πιο άμεσα αυτό το καλοκαίρι μία νέα γλώσσα και την αντίστοιχη κουλτούρα, δηλώστε ενδιαφέρον εδώ για τα νέα καλοκαιρινά προγράμματα που ξεκινούν τον Ιούνιο.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις