Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πράγα: τι να δεις, τι να φας, τι να πιεις

Κείμενο: Μαριάνθη Βαλιώκη 


Εάν έχεις στο μυαλό σου να κάνεις ένα σύντομο ταξίδι, αλλά δεν ξέρεις πού, σου έχω τη λύση. Θα πας στην Πράγα! Κουκλίστικη αλλά σχετικά μικρή, με μεγάλη ιστορία και καθόλου βαρετή, η Πράγα θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω.


Η Πράγα ή “Praha”, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, διήνυσε μία πολυτάραχη ιστορική διαδρομή η οποία της χάρισε μια σειρά από αρχιτεκτονικά αριστουργήματα διαφόρων στυλ. Το Κάστρο της Πράγας αναμφισβήτητα είναι το σύμβολο της πόλης. Πρόκειται για ένα περιτοιχισμένο σύμπλεγμα παλατιών, κήπων, εκκλησιών και άλλων οικοδομημάτων, που δεσπόζει στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου. Το κτήριο που ξεχωρίζει, δεν είναι άλλο από τον γοτθικό Καθεδρικό του Αγίου Βίτου με τα πολύχρωμα βιτρό και τους εντυπωσιακούς πυργίσκους. Πανέμορφο, επίσης, είναι το Χρυσό Σοκάκι με τα μικροσκοπικά σπιτάκια που λέγεται πως κάποτε ζούσαν οι αλχημιστές.




Κατεβαίνοντας το λόφο συναντάς τη συνοικία της Mala Strana, που στα τσέχικα σημαίνει «Μικρό Μέρος». Είναι μια πολύ όμορφη γειτονιά με εμβληματικά μέγαρα και μπαρόκ κτήρια, πάρκα και ελικοειδή δρομάκια. Όμως, η πρώτη  εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε για την Πράγα είναι αναμφίβολα η παραμυθένια Γέφυρα του Καρόλου. Η θέα της, με τα τριάντα υπέροχα αγάλματα και τους δύο εντυπωσιακούς πύργους που τη διακοσμούν, είναι αδύνατον να σβηστεί από τη μνήμη σου.



Στην απέναντι όχθη του ποταμού Μολδάβα βρίσκεται το Stare Mesto,  ή αλλιώς η Παλιά Πόλη, με την χαρακτηριστική πλατεία της. Τι να πρωτοπεί κανείς για το πανέμορφο αυτό μέρος που αποτελεί την καρδιά και την ψυχή της Πράγας. Το Αστρονομικό Ρολόι, που βρίσκεται στον νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου και η μεγαλοπρεπής Εκκλησία της Παναγίας του Τιν αποτελούν τα ορόσημα της πλατείας. Ένα σχετικά κρυμμένο και συνάμα πρωτότυπο αξιοθέατο της Πράγας είναι το Μουσείο Μινιατούρας. Απίθανα μικροσκοπικά έργα τέχνης πάνω σε εξίσου μικροσκοπικά αντικείμενα, που το μάτι σου τα πιάνει μόνο με το μικροσκόπιο. Άκρως εντυπωσιακό!




Φτάνουν όμως τα αξιοθέατα! Ήρθε η ώρα να μυηθούμε στα γευστικά μυστικά της Πράγας, που μπορεί να μη φημίζεται για τη γαστρονομία της  αλλά, πίστεψέ με, κρύβει μικρά διαμαντάκια. Πρώτη και καλύτερη σπεσιαλιτέ, η περίφημη σούπα kulajda. Μην σε απασχολεί πως διαβάζεται, εσύ κοίτα να τη δοκιμάσεις! Αποτελείται από πατάτες, μανιτάρια, μπέικον και ένα αυγό ποσέ στη μέση. Πάμε στα πιο απλά αλλά εξίσου νόστιμα. Η τσέχικη κουζίνα είναι η χαρά του κρεατοφάγου, αφού το χοιρινό κότσι, τα λουκάνικα και τα σνίτσελ αποτελούν χαρακτηριστικά πιάτα της, και συνοδεύονται κυρίως με λάχανο τουρσί και ψωμάκια τύπου dumpling. Ένα ακόμα πιάτο, άξιο αναφοράς είναι το smazeny syr, το οποίο είναι τηγανιτό τυρί που μοιάζει με μοτσαλέρα και συνήθως σερβίρεται με μια μορφή πατατοσαλάτας με μαγιονέζα. Ξεχάστε τη δίαιτα, λοιπόν!




Ωραία όλα αυτά τα φαγητά, ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε για την κατεξοχήν γλυκιά λιχουδιά της Πράγας, το ξακουστό trdelnik! Που τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι και τόσο ξακουστό με αυτό το όνομα- γλωσσοδέτη, αλλά σίγουρα το έχεις ακούσει ως «καμινάδα», μιας και η χάρη του έχει φτάσει και σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ελλάδα. Μόνο που στην Πράγα το έχουν αναγάγει σε τέχνη. Αν λοιπόν η Πράγα είχε μυρωδιά, θα ήταν ακριβώς αυτή, αφού το μυρίζεις σε κάθε γωνιά της πόλης. Πρόκειται για ένα ψημένο γλυκό κυλινδρικό ζυμαράκι πασπαλισμένο με κανέλα και ό, τι άλλο θέλεις. Και το καλύτερο δεν στο είπα ακόμα: μέσα του βάζεις ό,τι γέμιση προτιμάς. Από παγωτό και φρούτα μέχρι λιωμένη σοκολάτα.




Ώρα να πιούμε και κάτι τώρα. Και τι άλλο θα μπορούσαμε να πιούμε στην Τσεχία εκτός από μπύρα; Η ερώτηση είναι ρητορική όπως καταλαβαίνεις. Στην Πράγα μπορείς να βρεις ό, τι λογής μπύρα θέλεις αφού η Τσεχία αποτελεί παραδοσιακά πρωταθλήτρια στην παραγωγή μπύρας στην Ευρώπη. Στην πόλη μάλιστα υπάρχουν και αρκετά ζυθοποιεία που προσφέρουν ξεναγήσεις. Σε μερικά από αυτά μπορείς να φτιάξεις και να εμφιαλώσεις τη δικιά σου μπύρα!




Η  Πράγα λοιπόν, έχει τα πάντα και συμφέρει. Εσύ, έκλεισες εισιτήρια ή ακόμα το σκέφτεσαι;

Λίγα λόγια για την ίδια 
Με ιντριγκάρει η διαφορετικότητα και το συναρπαστικό μείγμα διαφόρων εθνικοτήτων, γλωσσών και θρησκειών. Γι’ αυτό και λατρεύω τα ταξίδια και προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα μπορώ. Επίσης, αγαπώ τις ξένες γλώσσες. Στο Speak μαθαίνω Τούρκικα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις