9+ 1 Τούρκικες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις

Κείμενο: Μαριάνθη Βαλιώκη

Η Τουρκία είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, για την πληθωρική κουζίνα της και τα ιδιαίτερα γλυκά της. Μερικά πιάτα είναι διάσημα και σχεδόν συνώνυμα της τουρκικής κουλτούρας ενώ κάποιων άλλων η φήμη δεν έχει περάσει τα σύνορα της χώρας. Εσείς πόσα από αυτά έχετε δοκιμάσει;

Döner
Ξεκινάμε με το πασίγνωστο döner. Μοιάζει πολύ με τον δικό μας γύρο, μόνο που εδώ στις επιλογές του κρέατος δεν περιλαμβάνεται το χοιρινό, αλλά το κοτόπουλο, το αρνί ή το μοσχάρι. Συνοδεύεται συνήθως με λαχανικά και σος γιαουρτιού.



Βalık ekmek
Συνεχίζουμε με άλλο ένα street food, πιο υγιεινό αυτή τη φορά. To balık ekmek, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι σάντουιτς γεμισμένο με ψάρι και άφθονη σαλάτα. Το κατάλληλο μέρος για να το γευτείτε είναι κοντά στη γέφυρα του Γαλατά, όπου τα καΐκια ξεφορτώνουν τα φρέσκα ψάρια και τα ψήνουν μπροστά σας.



Menemen
Για να φτιάξεις menemen ρίχνεις στο τηγάνι πιπεριές και ντομάτες ψιλοκομμένες και στη συνέχεια προσθέτεις τα αυγά χτυπημένα. Καλά κατάλαβες! Κάτι σαν στραπατσάδα! Συνοδεύεται τέλεια με φρεσκοψημένο ψωμί.

Börek
To börek είναι για τους Τούρκους ό,τι είναι για μας η μπουγάτσα και γενικότερα οι πίτες. Με γέμιση που ποικίλει, από  μοσχαρίσιο κιμά μέχρι τυρί και σπανάκι, είναι ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της μέρας.


Lahmacun
Τι να πει κανείς για το lahmacun! Κλασικό ανατολίτικο πιάτο που έχει σαν βάση μια λεπτή τραγανή πίτα και από πάνω πικάντικο αρνίσιο κιμά, σάλτσα πιπεριάς, λαχανικά και χυμό λεμονιού. Συνήθως, οι ντόπιοι το τυλίγουν σε ρολό και το τρώνε στο χέρι.

Islak burger 
«Islak» στα τούρκικα θα πει «βρεγμένος». Πρόκειται λοιπόν για το κλασικό μπέργκερ, μόνο που εδώ τα ψωμάκια του μαγειρεύονται για λίγη ώρα στον ατμό ώστε να μαλακώσουν και να αποκτήσουν την υγρασία που απαιτείται. Το βρίσκεις κυρίως κοντά στην πλατεία Taksim και αποτελεί το αγαπημένο φαγητό των  ξενύχτηδων.



Su böreği 
Ανήκει στην οικογένεια των börek που αναφέραμε παραπάνω. Η διαφορά του, όμως, είναι ότι πρόκειται για μια πιο υγρή εκδοχή του κλασικού börek- εξάλλου «su»  σημαίνει «νερό». Αυτό οφείλεται στη διαδικασία παρασκευής του, δηλαδή στο βράσιμο των φύλλων της ζύμης του, που το κάνει να μοιάζει περισσότερο με λαζάνια.

Pide
Τη βρήκαμε και την πίτσα! Τραγανή ζύμη από κάτω και από πάνω ό, τι μπορείς να φανταστεί- από κασέρι και κιμά, μέχρι αυγά και παστουρμά. Το βρίσκεις σε κάθε γωνιά της πόλης, αφού αποτελεί κλασικό τούρκικο street food.



Tavuk göğsü 
Ας μιλήσουμε και για ένα γλυκό. Και τι γλυκό! Με κοτόπουλο! Ναι, ναι καλά διάβασες. Ξέχνα το πιλαφάκι και τις πατάτες τηγανιτές, εδώ το κοτόπουλο μαγειρεύεται με κρέμα, σερβίρεται με κανέλα και μεταμορφώνεται σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκίσματα της τουρκικής γαστρονομίας. Ακούγεται παράδοξο, αλλά αξίζει μια δοκιμή. Εμπιστεύσου με!



Şalgam suyu 
Σου φάνηκε περίεργο το κοτοπουλένιο γλυκό, ε; Πού να πιεις χυμό από καρότο και γογγύλι (λαχανικό που μοιάζει με το ραπανάκι)! Στο χυμό προστίθενται αλάτι και μπαχαρικά και έτσι, αποκτά μια έντονα πικάντικη γεύση. Οι ντόπιοι το προτιμούν μαζί με το balık ekmek τους, αλλά λέγεται ότι είναι το ιδανικό γιατρικό για το hangover, αφού ξυπνά τις αισθήσεις. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως οι γνώμες διίστανται. Εσύ τολμάς να το δοκιμάσεις;

Εκτυπώστε, λοιπόν, την παραπάνω λίστα και την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Τουρκία, φροντίστε να σβήσετε από αυτήν όσα περισσότερα από τα παραπάνω μπορείτε!

Λίγα λόγια για την ίδια
Με ιντριγκάρει η διαφορετικότητα και το συναρπαστικό μείγμα διαφόρων εθνικοτήτων, γλωσσών και θρησκειών. Γι’ αυτό και λατρεύω τα ταξίδια και προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα μπορώ. Επίσης, αγαπώ τις ξένες γλώσσες. Στο Speak μαθαίνω Τούρκικα.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις