To Tai Chi or not to Tai Chi?

Κείμενο: Βασίλειος Λιπώνης

Η Κίνα είναι μια τεράστια χώρα που μέσα στους αιώνες της ιστορίας της κατάφερε να δημιουργήσει πολλές παγκόσμιες τάσεις με πιο γνωστή τη διδασκαλία κι εκμάθηση διαφόρων πολεμικών τεχνών.  Οι πολεμικές τέχνες είναι μέθοδοι αυτοάμυνας στις οποίες χρησιμοποιείται το ανθρώπινο σώμα ή διάφορα όπλα (σπαθί, τόξο, δόρυ, βεντάλια κ.α.). Μια πολύ γνωστή κινέζικη πολεμική τέχνη είναι το Tai chi chuan (τάι τσι τσουάν).



Τι είναι το Tai chi chuan;

Το Tai chi chuan είναι μια εσωτερική πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης. Επικεντρώνεται, δηλαδή, σε θέματα που έχουν να κάνουν με το πνεύμα του ασκούμενου και την εναρμόνισή του με τη συμπαντική ενέργεια (chi) ανοίγοντας τα κανάλια ροής της, ενώ συγχρόνως γυμνάζει το σώμα χωρίς να το φθείρει. Ανήκει στην ομάδα των Wudang πολεμικών τεχνών, που είναι πιο πνευματικές σε αντίθεση με τις Shaolin και τις εξωτερικές πολεμικές τέχνες.
Στα ελληνικά ο όρος Tai chi chuan θα μπορούσε να μεταφραστεί ως η Υπέρτατη γροθιά (Tai = ανώτερη, chi = ενέργεια, chuan = γροθιά).

Τι είναι το chi;

Το chi είναι αυτό που δίνει ζωή. Είναι η συμπαντική ενέργεια που ρέει και καλύπτει τα πάντα μάς διαπερνά.


Φιλοσοφία και πρακτική 

Η θεωρία και η πρακτική του Tai chi chuan αναπτύχθηκαν πιθανότατα κατά το 12o αιώνα μ. Χ. και είναι σύμφωνες με τις φιλοσοφίες κυρίως του Ταοϊσμού, του Κομφουκιανισμού και του Βουδισμού.
Η φιλοσοφία της πολεμικής τέχνης αναφέρεται στις δυνάμεις του yin και yang σε σχέση με την κίνηση. Ουσιαστικά, το μαλακό και το εύκαμπτο μπορούν να νικήσουν το άγριο και το σκληρό. Συνεπώς, σε μια άγρια και δυνατή εισερχόμενη ενέργεια, ο μαθητής του Tai chi chuan μαθαίνει να μην έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση, ούτε να αντιστέκεται. Αντιθέτως, ακολουθεί την κίνηση αυτής της ενέργειας και όταν αυτή αδυνατίσει, αλλάζει την κατεύθυνσή της.



Το Tai chi chuan είναι γνωστό κυρίως για τις αργές κινήσεις που υπάρχουν στις φόρμες του- αν και υπάρχουν και κάποια στυλ (Wu, Yang) που έχουν φόρμες με γρηγορότερο βήμα.
Υπάρχουν διάφορες μορφές Tai chi chuan. Οι παρακάτω 5 είναι είναι οι κυριότερες:

  • Chen style
  • Yang style
  • Wu Hao style
  • Wu style
  • Sun style


Αν αναρωτιέστε, για ποιο λόγο θα έπρεπε κάποιος να μάθει να εξασκεί το Tai chi chuan, οι μεγάλοι δάσκαλοι μάς λένε ότι μέσω της τέχνης αυτής ανοίγουμε τα κανάλια ροής του chi, μειώνουμε τα επίπεδα του στρες, βελτιώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενδυναμώνουμε το σώμα μας και πυκνώνουμε το φλοιό του εγκεφάλου μας. 



Λίγα λόγια για τον ίδιο
"Μεγαλώνοντας ήθελα να γίνω celebrity αλλά όταν ήμουν στο λύκειο με έφαγαν τα διαπλεκόμενα. Τώρα πια δηλώνω blogger σε απόγνωση και εκ παραδρομής σεναριογράφος. Στον ελεύθερό μου χρόνο εργάζομαι σαν account manager σε μια εξαγωγική εταιρεία και πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε καλλυντικά που εγώ κανόνισα να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων. Στο Speak μαθαίνω Σουηδικά για να μπορώ να επικοινωνήσω με τις χιλιάδες θαυμάστριές μου στην Σουηδία".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις