Η Ολλανδία δημιουργεί το πρώτο app- σύμμαχο κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Κείμενο: Αλεξάνδρα Κουκίδου

Δεν είναι λίγες οι φορές που μια γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με συνθήκες, που είναι δύσκολο να διαχειριστεί. Από το λεγόμενο cat- calling έως και πιο ακραίες συμπεριφορές ανδρών, που δεν μπορεί να γνωρίζει αν και κατά πόσο τη θέτουν σε κίνδυνο. Όμως, εφόσον μία γυναίκα αισθάνεται ότι διακυβεύεται η ασφάλεια και η ακεραιότητά της, έστω κι αν νομίζει ότι «είναι η ιδέα της», κάτι που θα έχει συχνά ακούσει να της λένε, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια χωρίς να διστάζει.

Η γέφυρα Εράσμους- Erasmusbrug. Πηγή: City Guide Rotterdam 

Οι δημοτικές αρχές του Ρότερνταμ, σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους, παρουσίασαν και διέθεσαν στο κοινό, από την 1η Ιανουαρίου και για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ένα app, που προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να αναφέρουν- ανώνυμα- περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, δίνοντας όσες το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες (σημείο, ώρα, χαρακτηριστικά των δραστών). Μέσω της εφαρμογής, προσφέρεται η δυνατότητα στα άτομα που παρενοχλούνται και αισθάνονται ότι η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα, να καλέσουν την αστυνομία. Με τις αναφορές των χρηστών, το δημοτικό συμβούλιο σταδιακά θα καταφέρει να κατασκευάσει έναν χάρτη, όπου θα σημειώνονται οι τοποθεσίες στις οποίες συμβαίνουν ή και επαναλαμβάνονται τα  περιστατικά.


Η εφαρμογή. Πηγή: dutchnews.nl 


Επιπλέον, από την 1η Απριλίου, αστυνομικοί θα περιπολούν στους δρόμους και θα επιβάλλουν πρόστιμα, που θα αγγίζουν έως και τα 4.100€, εάν διαπιστώνουν ύποπτες συμπεριφορές. Μάλιστα, κι άλλες μεγάλες πόλεις σκοπεύουν να προωθήσουν την εφαρμογή και να υιοθετήσουν αντίστοιχα μέτρα περιπολίας.

Υπάρχει, όμως, ένα μειονέκτημα. Εφόσον πρόκειται για εφαρμογή, αυτό ενδεχομένως να απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι εάν το άτομο που κινδυνεύει, δεν έχει πρόσβαση τη στιγμή που τη χρειάζεται, ίσως παραμείνει αβοήθητο.

Ωστόσο, αυτή η πολύ θετική πρωτοβουλία θα προσφέρει σε πολλές γυναίκες ένα αίσθημα ασφάλειας, αν και αυτό δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μπορούν να επαναπαύονται όταν επιστρέφουν σπίτι μετά από νυχτερινή έξοδο ή δεν θα φοβούνται επειδή δεν επέλεξαν να περπατήσουν σε έναν πιο πολυσύχναστο δρόμο.

Λίγα λόγια για την ίδια
Έχω να ακούσω χρόνια το όνομά μου, αφού όλοι με φωνάζουν Κούκι (όχι από το cookie). Είμαι από Θεσσαλονίκη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Α.Π.Θ. Στο Speak μαθαίνω Ολλανδικά. Προτιμώ να γράφω παρά να μιλάω και θα σας το αποδείξω μέσα από το blog του Speak.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις