Φάε σαν να μην υπάρχει ζάχαρο

Κείμενο: Αλεξάνδρα Κουκίδου

Οι Ολλανδοί μπορεί να μην φημίζονται για την κουζίνα τους, αλλά αναπληρώνουν αυτή την έλλειψη με τα γλυκά τους. Ιδιαίτερα, την περίοδο των Χριστουγέννων, του δίνουν και καταλαβαίνει. Υπάρχουν  πολλές χριστουγεννιάτικες συνταγές, άλλες διαφορετικές και άλλες με μερικές παραλλαγές, που είναι εύκολες στην παρασκευή τους. Ας δούμε τις διασημότερες από αυτές.

Προσοχή! Ακολουθούν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

 Κerstkransjes
 Πρόκειται για μπισκότα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου στεφανιού. Τα κύρια συστατικά που τους προσδίδουν γεύση είναι η βανίλια, το αμύγδαλο, το βούτυρο και σαφώς η ζάχαρη. Θα τολμούσα να πω ότι η ταχύτητα κατανάλωσή τους ισοδυναμεί με την ταχύτητα κατανάλωσης μελομακάρονων.

Δες τη συνταγή εδώ

Kerststol
Σταφιδόψωμα, αλλά πολύ πιο νόστιμα, γιατί περιέχουν ποικιλία σταφίδων και ξύσμα πορτοκαλιού- λεμονιού. Αν προστεθεί και φλουρί, γίνεται μία ωραιότατη εναλλακτική βασιλόπιτα.

Δες τη συνταγή εδώ

Banketstaaf
Εξωτερικά, θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με την ποντιακή ζαχαρόπιτα ή με μπουγάτσα κρέμα. Εκτός όμως από το αμύγδαλο, που από ό,τι φαίνεται υπάρχει παντού, εδώ σε μορφή πάστας, η συνταγή αυτή περιλαμβάνει ένα συστατικό που την απογειώνει: μαρμελάδα βερίκοκο.

Δες τη συνταγή εδώ Photo credits All Roads Lead to Kitchen
 Duivekater
 Να τη! Τη βρήκαμε τη βασιλόπιτα. Γευστικά φαίνεται να μοιάζει με τσουρέκι, αφού περιέχει γάλα, ξηρή μαγιά, αυγό και αλεύρι. Η εικόνα θα σας πείσει.

Δες τη συνταγή εδώ Photo credits Stefan's Gourmet Blog

Oliebollen
Μία λέξη αρκεί: Λουκουμάδες! 

Δες τη συνταγή εδώ Photo credits Dennis Burger


Jan Hagel cookies
Κι άλλα μπισκότα, αλλά δεν θα πούμε και όχι. Θα τα ονομάσω  χαλβαδοπαστέλια. Για ακόμη μια φορά «στάσου… μύγδαλα». 

Δες τη συνταγή εδώ
Advocaat
Μοιάζει με πουτίγκα, αλλά με την προσθήκη ενός μαγικού ζωμού: brandy. Δεν πίνεται όμως, τρώγεται. Αν φας πολύ, ίσως και να κάνεις κεφάλι.

Δες τη συνταγή εδώ Photo credits Serious Eats

Φέτος, για αλλαγή, πέρα από τα πολύ legit μελομακάρονα και κουραμπιέδες, επιχειρήστε να φτιάξετε κάποιο από τα παραπάνω και αφήστε τους καλεσμένους σας με το στόμα ανοιχτό… ή μάλλον γεμάτο.

Vrolijk Kerstfeest!





Λίγα λόγια για την ίδια
Έχω να ακούσω χρόνια το όνομά μου, αφού όλοι με φωνάζουν Κούκι (όχι από το cookie). Είμαι από Θεσσαλονίκη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Α.Π.Θ. Στο Speak μαθαίνω Ολλανδικά. Προτιμώ να γράφω παρά να μιλάω και θα σας το αποδείξω μέσα από το blog του Speak.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις