Ατμόσφαιρα Χριστουγέννων στην Τουρκία; Φυσικά!

Κείμενο: Μαριάνθη Βαλιώκη

Τα Χριστούγεννα είναι παντού. Το γιορτινό κλίμα δε θα μπορούσε να λείψει ούτε από τη γείτονα χώρα. Τι ακριβώς όμως γιορτάζουν οι Τούρκοι σε μία σχεδόν αμιγώς μουσουλμανική χώρα;



Το παράδοξο των Χριστουγεννιάτικων στολισμών έχει εξήγηση, αφού οι εορτασμοί έχουν σημείο αναφοράς την Πρωτοχρονιά- και όχι τη γιορτή των Χριστουγέννων. Εξάλλου, η 25η του Δεκέμβρη είναι για τους Τούρκους μια συνηθισμένη ημέρα του χρόνου. Ωστόσο, ο εορτασμός για τον ερχομό του νέου έτους έχει εξελιχθεί σε ένα μείγμα παραδόσεων των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όπως εορτάζονται στη Δύση. Στην πραγματικότητα δηλαδή, αποτελεί μια μετάθεση των εθίμων των Χριστουγέννων μια βδομάδα αργότερα.

Όποιος βρεθεί στην Τουρκία αυτές τις ημέρες θα χαρεί τους γεμάτους με λαμπάκια δρόμους και πλατείες. Πολλοί είναι οι Τούρκοι που στολίζουν δένδρο, αλλά το βαφτίζουν «Πρωτοχρονιάτικο». Ωστόσο, είναι ολόιδιο με το δικό μας: το στολίζουν με λαμπιόνια και μπάλες, νιφάδες χιονιού από βαμβάκι και αγγελάκια. Την τιμητική του έχει και ο «Noέλ Μπαμπά», που δεν είναι άλλος από τον γνωστό μας « Άι Βασίλη». Στις εύπορες και δυτικότροπες συνοικίες, αλλά και στις βιτρίνες των καταστημάτων, κυριαρχεί η μορφή του με τη χαρακτηριστική λευκή γενειάδα και την κατακόκκινη στολή του.



Στην Τουρκία η διασκέδαση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς μοιάζει πολύ με τη δική μας.  Όλη η οικογένεια μαζεύεται στο ίδιο σπίτι ώστε να απολαύσει το εορταστικό δείπνο που περιέχει -τι άλλο;- γαλοπούλα! Η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων πραγματοποιείται το ίδιο βράδυ- αντί για αυτό των Χριστουγέννων. Επίσης, συνηθίζεται η αντίστροφη μέτρηση πριν την αλλαγή του χρόνου, ενώ πολλοί κλείνουν όλα τα φώτα και τα ανάβουν ξανά όταν έχει μπει το νέο έτος. 

Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τα παράλια της Μικράς Ασίας  και σίγουρα δεν γιορτάζουν όλοι οι Τούρκοι την Πρωτοχρονιά. Πώς, όμως, έφτασε μια μουσουλμανική χώρα να υιοθετήσει δυτικά έθιμα; Η εξήγηση που δίνουν πολλοί είναι πως η παγκοσμιοποίηση έχει απεκδύσει τα Χριστούγεννα από κάθε θρησκευτική αναφορά, μετατρέποντάς τα σε εκδήλωση χαράς και καταναλωτισμού. Εξάλλου, ελάχιστοι είναι οι Τούρκοι που γνωρίζουν το συμβολισμό τους. Για τους περισσότερους, τα χριστουγεννιάτικα δένδρα και η φιγούρα του Άι Βασίλη δεν είναι παρά άλλη μία έκφανση του δυτικού τρόπου ζωής, που τόσο εκτιμούν και θέλουν να μιμηθούν.



Όπως και να έχει, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια καλή ευκαιρία για τον καθένα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, να χαρεί με το εορταστικό κλίμα που επικρατεί και να περάσει όμορφες στιγμές με τους δικούς του ανθρώπους. Ας γιορτάσουμε λοιπόν! 

Mutlu Noeller! İyi ve sağlıklı seneler!  
Καλά Χριστούγεννα! Καλή χρονιά με υγεία!



Λίγα λόγια για την ίδια
Με ιντριγκάρει η διαφορετικότητα και το συναρπαστικό μείγμα διαφόρων εθνικοτήτων, γλωσσών και θρησκειών. Γι’ αυτό και λατρεύω τα ταξίδια και προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα μπορώ. Επίσης, αγαπώ τις ξένες γλώσσες. Στο Speak μαθαίνω Τούρκικα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις