Χριστούγεννα στη Σουηδία

Κείμενο: Βασίλειος Λιπώνης

Η παγκοσμιοποίηση μας έχει πείσει όλους ότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονται παντού με τον ίδιο τρόπο και ότι ο Άγιος Βασίλης είναι από την Σκανδιναβία, φοράει κόκκινη στολή, είναι χαριτωμένα χοντρούλης και έχει μια πελώρια λευκή γενειάδα.  Κι όμως, στη Σουηδία δεν τρώνε γαλοπούλα, δεν ξέρουν τι είναι τα μελομακάρονα κι ο Άγιος Βασίλης είναι ένα μικρό ξωτικό που το λένε Jultomten.





Η Αγία του Φωτός
Την περίοδο των Χριστουγέννων η γιορτή της Santa Lucia, της Αγίας του Φωτός, είναι πολύ σημαντική και στις 13 Δεκεμβρίου κορίτσια και αγόρια ντυμένα με λευκά φορέματα και με πράσινα στεφάνια και κεριά στο κεφάλι παρελαύνουν στον καθεδρικό ναό της Στοκχόλμης και τους δρόμους της πόλης.


Τι τρώνε τα Χριστούγεννα;
Δυστυχώς, στη Σουηδία δεν έχουν την τύχη να γνωρίζουν τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Ωστόσο, στις γιορτές κάθε σπίτι έχει lussebullar και glögg.



Τα lussebullars είναι ένα είδος μικρού τσουρεκιού με έντονη γεύση σαφράν και το glögg είναι ζεστό κρασί με διάφορα μπαχαρικά στο οποίο προσθέτουν αμύγδαλα, γαρύφαλλα και σταφίδες.  
Μπορεί στην Ελλάδα να σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι διάφορες σαλάτες και συνήθως γαλοπούλα με γέμιση από ρύζι, κανέλα, κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι, στη Σουηδία, όμως, το γιορτινό τραπέζι συμπληρώνει το χοιρομέρι, οι ρέγγες και ο χυλός από ρύζι.

Jultomten
Με τα χρόνια, ο Jultomten άρχισε να μοιάζει οπτικά με τον Άγιο Βασίλη που ξέρουμε όλοι. Παρ' όλα αυτά, οι Σουηδοί γνωρίζουν καλά ότι στην πραγματικότητα ο Άγιος Βασίλης κατοικεί κάπου στη σοφίτα ή στον κήπο κάθε σπιτιού. Ο Jultomten είναι ένα ξωτικό που φοράει γκρι ρούχα και ένα κόκκινο μυτερό σκουφί στο κεφάλι και έρχεται στις 24 Δεκέμβρη το απόγευμα, για να επιβραβεύσει με δώρα τα καλά παιδιά ή να τιμωρήσει τα άτακτα. 

Παρά τις διαφορές μας, τα Χριστούγεννα είναι για όλους μια περίοδος χαράς και μια ευκαιρία να γίνουμε πάλι παιδιά. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, πόσο καλοί υπήρξαμε όλον το χρόνο και ας ζητήσουμε από τον Άγιο Βασίλη να μας φέρει κι εμάς ένα δώρο.

Λίγα λόγια για τον ίδιο
"Μεγαλώνοντας ήθελα να γίνω celebrity αλλά όταν ήμουν στο λύκειο με έφαγαν τα διαπλεκόμενα. Τώρα πια δηλώνω blogger σε απόγνωση και εκ παραδρομής σεναριογράφος. Στον ελεύθερό μου χρόνο εργάζομαι σαν account manager σε μια εξαγωγική εταιρεία και πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε καλλυντικά που εγώ κανόνισα να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων. Στο Speak μαθαίνω Σουηδικά για να μπορώ να επικοινωνήσω με τις χιλιάδες θαυμάστριές μου στην Σουηδία".


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις