Eat, bike, sleep, repeat

Κείμενο: Αλεξάνδρα Κουκίδου

Μια επίσκεψη στην Ολλανδία, έστω και για λίγες μέρες, θα σας κάνει να απορήσετε πώς είναι δυνατόν οι Ολλανδοί και οι Ολλανδές να διατηρούν τη σιλουέτα τους. Ιδίως, αν σκεφτείτε ότι η τοπική τους κουζίνα αποτελείται κυρίως από λουκάνικα, κασέρια, τηγανιτές πατάτες με πολύ κέτσαπ και μαγιονέζα καθώς και πολλά γλυκά, θα απορήσετε ακόμα περισσότερο. Σαφώς, δεν παραλείπουμε ότι οι Ολλανδοί και οι Ολλανδές είναι από τους ψηλότερους λαούς στην Ευρώπη (οι Ολλανδοί 2οι και οι Ολλανδές 1ες ), οπότε εκ των πραγμάτων έχουν πολύ καλές προϋποθέσεις για μία λεπτή σιλουέτα.

Πηγή: cdn-images-1.medium.com



Ο αντίποδας στην -όχι και τόσο υγιεινή διατροφή τους- είναι ότι καθημερινά κινούνται με ποδήλατο, διανύοντας μάλιστα κατά μέσο όρο 2,5 χιλιόμετρα ημερησίως. Ωστόσο, 2,5 χιλιόμετρα ποδηλασίας ισούνται με κάψιμο περίπου 60 θερμίδων.

Εκτός του ποδηλάτου, επιδίδονται και στο περπάτημα. Εάν δεν κατοικούν στις μεγάλες πόλεις (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Χάγη, Ουτρέχτη), οι αποστάσεις είναι μικρές, οπότε και οι λόγοι να επιλέξουν κάποιο μέσο μεταφοράς έναντι του ποδηλάτου ή του περπατήματος είναι ελάχιστες. Ας μην ξεχνάμε, ότι δεν πτοούνται από τον καιρό. Με βροχή, αέρα ή και χιόνια ποδηλατούν ανενόχλητοι και αυτό είναι κάτι που το μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία.

Πηγή: /d1bvpoagx8hqbg.cloudfront.net/


Το ισορροπημένο διαιτολόγιο και η εκγύμναση σε εβδομαδιαία βάση, αποτελεί μία αρχή που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο. Γενικότερα, η ολλανδική κοινωνία έχει μία διαφορετική αντίληψη για την άσκηση συγκριτικά με άλλες κοινωνίες. Η άσκηση είναι κάτι που αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας, για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο.

Πηγή: /fthmb.tqn.com


Οι Ολλανδοί δεν είναι overeaters. Θα φάνε τόσο, όσο αρκεί για να αισθανθούν κορεσμό. Για αυτόν τον λόγο, οι μερίδες στα εστιατόρια είναι φυσιολογικές σε μέγεθος. Αυτή η τάση σε συνδυασμό με το σωστό timing στην ώρα του γεύματος, δημιουργούν τις σωστές προϋποθέσεις για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Το λεγόμενο lunch break είναι μεταξύ 13:00 – 14:00 (είτε λίγο νωρίτερα είτε λίγο αργότερα) και το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι γύρω στις 19:00. Αυτό, βέβαια, εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που πέφτουν νωρίς για ύπνο.

Πηγή: /i.ytimg.com


Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια στην Ολλανδία η veggie/vegan διατροφή έχει βρει πιστό κοινό. Υπάρχουν πολλά καταστήματα από τα οποία μπορεί να προμηθευτεί κανείς τέτοιου είδους προϊόντα ή άλλα, όπου μπορεί να γευματίσει.

Πηγή: www.hembrow.eu

Ίσως το να μιμηθούμε απόλυτα τη νοοτροπία τους δεν θα ήταν εφικτό, όμως σίγουρα μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο σε συνδυασμό με άσκηση και περιστασιακά να επιτρέπουμε στον εαυτό μας μία cheat day ή ένα treat.

Λίγα λόγια για την ίδια


Έχω να ακούσω χρόνια το όνομά μου, αφού όλοι με φωνάζουν Κούκι (όχι από το cookie). Είμαι από Θεσσαλονίκη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Α.Π.Θ. Στο Speak μαθαίνω Ολλανδικά. Προτιμώ να γράφω παρά να μιλάω και θα σας το αποδείξω μέσα από το blog του Speak.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις